Geschiedenis van onze locatie 

Verhuizing naar een historische locatie
Bij Lytse Griente draait alles om de beleving van onze klanten. Onze microgreens worden met veel passie en zorg gekweekt en geleverd. Wij hechten veel waarde aan de directe verbinding tussen keuken en leverancier. Door onze korte lijnen en persoonlijk contact met onze klanten, zorgen we ervoor dat de communicatie en levering altijd soepel verlopen. Zo ben je altijd
verzekerd van de beste kwaliteit en versheid van onze producten. Deze missie wordt versterkt door nieuwe ontwikkelingen die plaatsvinden. Lytse Griente is namenlijk verhuisd naar het historische oude pompstation van de Leeuwarder Waterleiding Maatschappij in Goutum.

Geschiedenis van het aanjaagstation
Dit pompstation, ook wel aanjaagstation genoemd, stond al jaren leeg. Dit biedt ons de kans om ons bedrijf op deze bijzondere locatie verder te ontwikkelen. Onze nieuwe locatie heeft een rijke geschiedenis. De in 1887 opgerichte Leeuwarder Waterleiding Maatschappij had als doel goed drinkwater te leveren aan de stad Leeuwarden. Een jaar na de oprichting had de Leeuwarder
Waterleiding Maatschappij 36 aangesloten percelen. Begin 1904 waren dat er twaalf keer zo veel.

Het aanjaagstation, gebouwd in 1905 door architect H.H. Kramer, was van groot belang voor de waterdruk in Leeuwarden. Door de droge zomer van 1904 was er een grote vraag naar drinkwater. Deze vraag leidde tot de bouw van een kelderreservoir en een hulppompinrichting bij Goutum. Deze voorzieningen verminderen de druk op de leidingen vanuit Grouw, waar het water werd gewonnen, waardoor de kans op buisbreuken kleiner werd en de capaciteit kon worden vergroot. Het oorspronkelijke aanjaagstation werd in 1928 al vervangen vanwege bouwtechnische gebreken.

In de afgelopen 100 jaar is het Friese waterleidingnetwerk enorm gegroeid tot een uitgebreid systeem. Op verschillende plaatsen in de provincie Friesland staan nu aanjaagstations met reservoirs. Deze stations zorgen ervoor dat het water dat door de pompstations wordt aangevoerd, genoeg druk heeft om verder te worden gepompt. Zonder voldoende druk op het netwerk zou er geen water uit de kraan komen.

Van pompstation naar plantstation
We zijn enthousiast over onze verhuizing naar deze historische locatie. In het nieuwe aanjaagstation zullen we onze microgreens gaan verbouwen in de twee watertanks die zich onder de grond bevinden. Doordat het onder de grond is en er geen ramen in zitten, is deze locatie perfect voor de groei van onze microgreens. De constante temperatuur en vochtigheid in deze tanks bieden een ideale omgeving voor het kweken van onze producten.

Het geeft ons de kans om onze passie voor het leveren van biologische, hoogwaardige producten voor te zetten en zelfs uit te breiden. Bij Lytse Griente staan we stil bij onze ecologische voetafdruk. Om deze zo klein mogelijk te houden worden de microgreens in biologisch afbreekbare verpakkingen vervoerd en bewaard. Over elke stap in het groeiproces tot aan de levering is
nagedacht.

Tijdlijn

1887: Oprichting van de Leeuwarder Waterleiding Maatschappij met als doel het leveren van goed drinkwater aan Leeuwarden.

1888: 36 percelen aangesloten op de waterleiding.

1904: Explosieve groei van aansluitingen door de droge zomer; klachten over onvoldoende watertoevoer, vooral van ziekenhuizen.

1905: Bouw van het aanjaagstation bij Goutum door architect H.H. Kramer; installatie van een kelderreservoir en hulppompinrichting om de waterdruk te verbeteren.

1828: Vervanging van het oorspronkelijke aanjaagstation vanwege bouwtechnische gebreken.

1987: Het Friese waterleidingsnetwerk heeft zich uitgebreid met meer aanjaagstations door heel Friesland heen.

2024: Verhuizing van Lytse Griente naar het oude pompstation in Goutum, gevestigd in de ondergrondse watertanks voor de teelt van microgreens.